Földrajz

Bodrogkisfalud elhelyezkedése 

Bodrogkisfalud Borsod-Abaúj- Zemplén megyében, Tokajtól mintegy hat, Szerencstől tíz kilométerre fekszik Bodrogkeresztúr és Szegi települések között, a Bodrog folyó és a Zempléni-hegység által határolva.
A település világörökség részét képező Tokaj-Hegyaljai borvidékhez tartozik.
A település közúton, vasúton jól megközelíthető.


Bodrogkisfalud tájképe
A Miskolc-Sátoraljaújhelyi 37-es és a Nyíregyházáról Tokajon áthaladó 38-as főút a község belterületét érintve halad el.
Vasúton Miskolc-Sátoraljaújhelyi vonalon közelíthető meg. A vasútállomás elnevezése Bodrogkeresztúr, mely a neve ellenére Bodrogkisfalud közigazgatási területén van.
A Bodrog túlsó oldalán található a szinte érintetlen Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi-körzet, melyet a település kompátkelőhelyén keresztül lehet megközelíteni.


Természetföldrajzi jellemzők
A településtől északra terül el a Zempléni-hegység, ami a belső kárpáti vulkáni övezet része.
A világhírnévnek örvendő tokaji szőlő (bor) legfőképpen a vulkanikus eredetű talajnak köszönheti különleges és egyedülálló minőségét. Bodrogkisfalud határában riolit, andezit, piroxéndacit málladékokon, illetve lejtőüledékeken képződött talajokon folyik a szőlő termesztése. A talaj kémhatása gyengén savanyú vagy semleges, vízgazdálkodása kedvező, vízáteresztő képessége közepes, víztartó képessége jó.
A faluhoz legközelebb a 475 méter magas Cigány-hegy (kb. 10 millió éves), valamint 5 kilométerre a Tokaji-hegy található. A Bodrogzug - melyet a Tisza, Bodrog és a Török-ér határol - délről és keletről érinti a települést. E vidék a XIX. századi folyószabályozás előtt túlnyomórészt vízzel borított, mocsaras terület volt, ma rendkívül gazdag a növény és állatvilága.


Növény és állatvilág
A települést délen, valamint keleten alföldi tájak határolják, és ez a növényzet alakulásában, összetételében is érezteti hatását. Ezen a területen tölgyesek, bokorerdők és a nyáron aranysárgára érő, füves rétek a jellemzők. A lejtőkön találhatók a szőlőkultúrák.
A településtől északra lévő hegyvidék erdőségei nyugodt otthont nyújtanak a nagyvadaknak. Csapatosan járnak a vaddisznók, szarvasok, őzek, de megtalálhatók a muflonok is.
A Bodrogon túl található a Bodrog-zug, melynek lápos, mocsaras apró tavakkal tűzdelt területén ritka madárfajok költenek. A természetet, vízi-sportokat kedvelőknek, horgászoknak nagyon kellemes környezetet biztosít a tájpihenésre, kikapcsolódásra.
A Bodrog színes élővilága gazdag a különféle halfajokban és más vízi élőlényekben.


Tájház
A népművészet és a népi mesterségek iránt érdeklődők felkereshetik a XIX. Sz. végén épült parasztházból kialakított Tájházat, ahol megtekinthetik a községből származó múlt századi berendezéseket, a mezőgazdaságban, a kert- és szőlőműveléshez, valamint állattenyésztéshez használt eszközöket.
A Bodrogkisfaludért Egyesület által működtetett Tájház előzetes bejelentés alapján díjtalanul mindennap látogatható.


Összefogással Tokaj Világörökségéért:
A világörökség nem pusztán kitüntető cím, kötelezettségekkel is jár: óvni, védeni, fejleszteni kell a térséget. Ezért jött létre az Összefogással Tokaj Világörökségéért Projekt a világörökségi terület településeinek együttműködésével.
A világörökségi címet elnyert tokaji borvidékhez tartozó 13 település térségi összefogáson alapuló turizmusfejlesztési programot dolgozott ki. A fejlesztések egyrészt közvetlenül a bor témájához, másrészt a komplex szabadidő-eltöltést lehetővé tevő aktív és kulturális turizmushoz kapcsolódnak.


Főtér és kiállító-épület
Az Összefogással Tokaj Világörökségéért Projekt keretén belül új főteret alakítottak ki, ahol kiállítások tartására alkalmas épület felújítása is kapcsolódik. A fejlesztéssel vonzó településkép és szabadtéri rendezvénytér jött létre.