Restaurálás a tájházban

Restaurálás a kisfaludi Tájházban

A Bodrogkisfaludért Egyesület 2000-ben létrehozta és folyamatosan működteti a Ványai István térre néző Tájházat. Értékei, jó megközelíthetősége miatt szeretik a látogatók a sok személyes tárggyal, használati eszközzel, szerszámmal megtöltött gyűjteményt. Az egyesületi tagok rendben tartják és gondozzák, fejlesztik ezt a közösségi teret, virágozás, takarítás, olykor főzés is folyik itt, jó hangulatú önkéntes munkában szépítjük a falu egyik nevezetességét.

2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiumának felhívására "A Bodrogkisfaludi Tájház fából készült műtárgyainak restaurálása" címmel beadott pályázaton 70 000.-Ft-ot nyertünk, így a sárospataki vár tapasztalt restaurátora, Váradi László már meg is kezdte a munkát. A megsérül, törött, szú ette fa tárgyak és bútorok már nem pótolhatók, így a szükséges védelmet biztosítani kell közös örökségünk fenntartása érdekében.

Így ír erről Váradi László restaurátor:

"A tájházat működtető Bodrogkisfaludért Egyesület 2010 őszén pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatósága Múzeumi Kollégiumához a tájház gyűjteményi anyagában található, a címben megnevezett tárgycsoportjának állagmegóvása érdekében, melyhez tőlem kért árajánlatot.

A sikeres pályázathoz előzetesen benyújtott árajánlatomban tervezett munkák elvégzésére 2011. augusztus és szeptember hónapjaiban került sor.

A munka során a gyűjtemény 113 darabján dolgoztam. Az állagmegóvás jellege szempontjából a tárgyak két csoportba sorolhatók. Az első csoportba tartozott a tárgyak túlnyomó többsége. A részben vagy egészében fából készült vegyes használati tárgyak, szerszámok, háztartási és munkaeszközök, nem restaurált bútorok, mintegy 106 darab. Ezeken a darabokon tisztítást, fertőtlenítést, fém alkotóelemeken felületi konzerválást végeztem. Ezek a műveletek minden ide sorolt tárgy esetében csaknem azonosak voltak, ezért összefoglaló leírást adok az egyes munkafázisokról és a felhasznált anyagokról.

Állapotleírás

A csoport tárgyai a hosszas használattól kopottak, némelyek gyenge megtartásúak. Csaknem valamennyi rovar rágott, számos darabon penészgomba található. Vas alkotórészeiken felületi korrózió látható. Ezenkívül a fizikai szennyeződések minden fajtája előfordul rajtuk de leginkább por, vastagon. Sok tárgy hiányos.

Munkaműveletek leírása a felhasznált anyagok megnevezésével.

A tisztítást mechanikusan, portalanítással kezdtem, melyet porszívóval, portalanító ecsettel és sűrített levegővel végeztem. Ez fa felületeknél elégséges is volt, fém részleteknél drótkefét, rézkefét vagy csiszolópapírt használtam. A fa fertőtlenítéséhez Wolmanol-Holzbau B-t, az ide sorolt bútorok esetében  Kulbanol Profigrundot alkalmaztam. A műveletet ecseteléssel, szórással és merítéssel végeztem. Vasból készült elemek passzíválását 15 %-os csersav oldattal oldottam meg. Néhány tárgy bőr részeit likkerrel puhítottam, timollal fertőtlenítette."

 További képek megtekinthetők a képgalériában.