BODROGKISFALUD HÍREI

Rendőrségi tanácsok időseknek

Időskorúak áldozattá válásának megelőzése

Népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis betöltötte a hatvanadik életévét. Területi eloszlásban Budapesten, illetve kistelepüléseken élnek a legtöbben, az idősek 61%-a nő. Napjainkra jelentősen csökkent a többgenerációs családok száma, az idős emberek többsége egyedül vagy másik időssel él együtt. Ők az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak, fokozottabban veszélyeztetettek bizonyos bűncselekményekkel szemben. A Rendőrség a rendelkezésére álló információk birtokában mindent megtesz annak érdekében, hogy láthatóvá tegye e korcsoport számára  az áldozattá válás reális kockázatát, és megismertesse az elkerülés és megelőzés  eszközeit, módszereit.
 Az idősek elsősorban vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül pedig elsősorban lopások (trükkös, besurranásos, betöréses lopások, zsebtolvajlás) továbbá csalások és rablások áldozatává válnak. Az elkövetők gyakran az e csoportba sorolt személyek segítőkészségét, hiszékenységét használják ki ahhoz, hogy lakásukba, házukba, különböző trükkökkel bejussanak, és onnan elsősorban készpénzt, takarékbetétkönyvet, ékszert tulajdonítsanak el. Az időskorúak nagyon sok esetben a részükről természetesen felmerülő segítségnyújtás következtében válnak áldozattá. Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg az idős embereket, elterelik figyelmüket a bűncselekmények elkövetése érdekében.
 
A leggyakrabban előforduló trükkök:
gázár-támogatást, vagy nyugdíj-kiegészítést hozott;
más hivatalos jellegre hivatkozik (gáz- vagy áramszolgáltató, önkormányzati dolgozó);
szerszámokat vagy egyéb használati tárgyakat szeretne lerakni, tároltatni;
vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, toll- párna, stb.) vagy éppen értékesítés (arany ékszerek, seprű, edények, stb.) ürügyével;
pénzt szeretnének felváltani;
WC-re szeretne menni;
rosszullétre hivatkozik;
vizet kér;
szomszéd telket szeretnék megvenni (vagy megvették) és a telekhatár felől érdeklődnek;
szeretet-szolgálattól csomagot hoztak;
szociális-segélyt hoztak;
szemétszállítás túlfizetése miatt pénzt hoztak;
kerti munka elvégzésének ürügyével;
sértett hozzátartozójától  pénzt, tűzifát, stb. hoztak
 
Biztonsági tanácsok időseknek:
 Ne nyisson ajtót, kaput idegennek, ismeretlen személynek!
Ajtaját lássa el biztonsági zárral, szereltessen fel biztonsági láncot!
Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik!
Alkalmi munkát ne vállaltasson fel idegenekkel (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!
Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik, mert bárki észrevétlenül is bemehet!
Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő, virágcserép alatt és egyéb helyeken! Ha elmegy otthonról, inkább vigye magával!
Ne engedjen be a házaló árusokat, gáz- vagy áramszolgáltató, Vöröskereszt és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is! Kérje igazolványukat! Tartsa kapun kívül őket! Amennyiben mégis úgy érzi, hogy elfogadná ajánlatukat, beszéljen meg velük másik időpontot, míg ellenőrizni tudja őket, illetve hozzátartozóit tudja értesíteni!
Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Öntől! Lehetőség szerint ne tartsa egy helyen az Ön által megtakarított pénzt, hanem kisebb összegeket helyezzen el a lakás különböző részein! 
Ne nyisson ajtót éjszaka bármilyen zajt hall, ha lehetősége van rá, hívja a RENDŐRSÉGET (telefonszám: 107)!
Fizikai támadás esetén lehetőség szerint saját élete, testi épsége megóvása érdekében ne tanúsítson ellenállást, inkább teljesítse a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életét mentheti meg! 
Érdeklődjön az önkormányzatnál a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás, illetve a vészhelyzeti segélyhívók beszerelésének lehetőségéről, ezek hiányában szereltessen be S.O.S segélyhívó jelzőberendezést (vezeték nélküli kapucsengő) rosszullét, betörés esetére!
Ha az anyagi lehetőségei megengedik, akkor vásároljon mobiltelefont, amellyel bármikor segítséget tud hívni szükség esetén!
 
 Mit tegyen amennyiben baj érte?
Értesítse azonnal a rendőrséget, a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es számon, illetőleg a 112-es általános segélyhívó vonalon (bármely bűncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatja a rendőrség által működtetett Telefontanú ingyenes számát: 80/ 551-111) közben, ha módja nyílik rá, figyelje meg a sietősen távozó autót (rendszám, szín, típus) és a „segítők” személyleírását, hogy tudjon érdemleges információt adni a hatóságnak 
A lakókörnyezetében megjelenő gyanús idegen személyekre és járművekre is figyeljen fel, mivel ezzel segíthet az esetleg bajba került szomszédjának

Figyelem! Kellő óvatossággal, és bizalmatlansággal megelőzhető a trükkös lopás!


Telefontanú Program - ” hogy a bűn ne maradjon büntetlenül!”
Neve bemondása nélkül hívhatja a Telefontanú ingyenes telefonszámát!   06-80-555-111

A program azoknak az állampolgároknak nyújt lehetőséget, akik információval rendelkeznek már megtörtént vagy tervezett bűncselekményekről, bűnelkövetőkről, körözött személyek tartózkodási helyéről, de valamely méltányolható okból nem kívánnak a rendőrséghez fordulni, személyazonosságukat a hatóság előtt felfedni.
A 06-80-555-111-es ingyenes zöldszámon hétfőtől csütörtökig 08. 00 órától 16. 00 óráig, pénteken 08. 00 órától 13. 00 óráig fogadják munkatársaink a bejelentéseket.
A bejelentéseket névtelenül tehetik meg. A hívások fogadásakor készülékek a hívószámot nem jelzik ki, hangfelvétel a beszélgetésekről nem készül.