BODROGKISFALUD HÍREI

Város lett Onga!

Városi címet adományozott Áder János köztársasági elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongának. A Nagyközség július 15-től viselheti a címet - jelentette be sajtótájékoztatón Madzin Tibor polgármester. Az eseményen dr. Mengyi Roland, a Fidesz országgyűlési képviselője, egyben a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: az ongaiak egy erős város polgárai lettek. 

„Óriási dolog, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyedüliként Onga kapott városi rangot, megérdemelte. Kívánom, szokják meg, hogy Onga városában laknak!” – mondta beszédében dr. Mengyi Roland. Mint fogalmazott: egyedülálló, hogy a romló demográfiai adatok ellenére Ongán az elmúlt években nőtt a lakosság száma, ami az ügyes városszervezésnek is köszönhető. Dr. Mengyi Roland reményét fejezte ki, hogy ez a dinamikus fejlődés folytatódhat a jövőben is. A Fidesz politikusa szerint a folyamathoz az is hozzájárult, hogy a település által benyújtott különféle pályázatok kétharmada pozitív elbírálásban részesült, mindösszesen kétmilliárd forinthoz jutottak. „Egy magabiztos, büszke, erős város tagjai lesznek, gratulálok Önöknek!” – zárta a beszédét dr. Mengyi Roland.

Madzin Tibor polgármester felidézte, hogy a szocialista kormány idején hiába pályáztak, nem nyertek, ezért folyamatosan próbálkoztak, kibővítették a pályázataikat, és ez a munka most célbaért. Idén tizennyolc másik településsel együtt nyertek. Azt kérte az emberektől, „legyenek büszkék arra, hogy megkapták a városi rangot. Úgy fogalmazott: mosolyogva állnak a jövő előtt, mert komoly beruházások kezdődhettek el. 

A település dinamikus fejlődése ugyanis elsősorban a pályázatokon elnyert támogatásoknak köszönhető, ilyen például a 3. számú, Onga és Szikszó közötti, 8,7 km-es összekötő út megépítése, valamint az Onga – Ócsanálos közel 800 millió forintos árvízvédelemi beruházás, ami nagyban hozzájárul az emberek biztonságérzetéhez. Megkezdték a szikszói ipari terület bővítésének előkészületeit Onga irányába, ami számos munkahelyet teremt elsősorban a térségben élő családoknak. A fiatalokra is gondolnak: tervezik a Görgey Artúr Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény 2. számú épületének korszerűsítését is. 

A nagyszabásúra tervezett városavatási ünnepséget szeptemberre tervezik, ez a nap lesz Onga Város Napja is.